Gayrimenkul Yatırım Fonları

Portföy Yönetim Şirketleri 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun (SPKn) 55 inci maddesi kapsamında ana faaliyet konusu yatırım fonlarının kurulması ve yönetimi olan ortaklıklardır. Portföy Yönetim Şirketlerinin kurulması ve faaliyet göstermesi Sermaye Piyasası Kurulu’nun iznine tabidir.

Portföy Yönetim Şirketlerine ilişkin esaslar SPKn’nun 55 inci maddesine dayanılarak düzenlenen III-55.1 sayılı Portföy Yönetim Şirketleri ve Bu Şirketlerin Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Tebliği’nde (Tebliğ) yer almaktadır. Tebliğin “Faaliyetleri sınırlı portföy yönetim şirketlerine ilişkin esaslar” başlıklı 9 uncu maddesinde münhasıran gayrimenkul yatırım fonu kurmak ve yönetmek üzere Portföy Yönetim Şirketi kurulabileceği açıklanmaktadır. Başka bir deyişle, ekonomik büyümenin ivmelenmesini sağlayan gayrimenkul ve inşaat sektörünün dinamiklerine Portföy Yönetim Şirketlerinin kayıtsız kalmaması amaçlanmış ve konuya ilişkin hususi düzenleme yapılmıştır.

Portföy Yönetim Şirketlerinin ticaret unvanında “portföy yönetimi” ibaresinin kullanılması zorunludur. Öte yandan şirketin, münhasıran gayrimenkul yatırım fonlarını kurmak ve yönetmek üzere kurulması halinde ticaret unvanında Gayrimenkul Portföy Yönetim Şirketi ibaresinin kullanılması gerekmektedir. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin Ocak 2017 verilerine göre Türkiye’de 6 tane Gayrimenkul Portföy Yönetim Şirketi bulunmaktadır. Ocak 2017 tarihi itibarıyla faaliyet gösteren Gayrimenkul Portföy Yönetim Şirketlerinin tamamı İstanbul merkezlidir.

Gayrimenkul Portföy Yönetim Şirketleri tarafından kurulan ve yönetilen Gayrimenkul Yatırım Fonlarına ilişkin esaslar SPKn’nun 52 ve 54 üncü maddelerine dayanılarak düzenlenen III-52.3 sayılı Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde yer almaktadır. Söz konusu Tebliğin 4 üncü maddesi ekseninde Gayrimenkul Yatırım Fonu; nitelikli yatırımcılardan[1] katılma payları karşılığında toplanan paralarla, pay sahipleri hesabına inançlı mülkiyet esaslarına göre portföyü işletmek amacıyla portföy yönetim şirketleri ve gayrimenkul portföy yönetim şirketleri tarafından bir içtüzük ile süreli veya süresiz olarak kurulan ve tüzel kişiliği bulunmayan malvarlığıdır. Bununla birlikte gayrimenkul yatırım fonları, tapuya tescil ve tescile bağlı değişiklik, terkin ve düzeltme işlemleri ile sınırlı olarak tüzel kişiliği haiz addolunur.

Gayrimenkul Yatırım Fonları, bilgilendirme dokümanlarında belirtilmek kaydıyla, özellikle gayrimenkuller ve gayrimenkule dayalı haklardan oluşan portföyü işletmek üzere, belirli bir gayrimenkule yatırım yapmak ya da belirli bir sektörde faaliyet göstermek amacıyla kurulabileceği gibi amacında herhangi bir sınırlama olmaksızın da kurulabilir.

Gayrimenkul yatırım fonu kurma ve yönetmenin, gayrimenkul yatırımlarının nitelikli yatırımcılar ile buluşarak gerçek değerine ulaşmasını sağlamanın en kurumsal yolu olduğu değerlendirilmektedir. Gayrimenkul yatırım fonları aracılığıyla sermaye piyasalarından temin edilen ciddi büyüklükteki kaynakların, gayrimenkullerin gerçek değerleri üzerinden alım-satım ve kiralama işlemlerine dinamizm getireceği aşikardır. Gayrimenkul yatırım fonlarına ilişkin daha ileri soruların cevaplanması ile gayrimenkul yatırım fonlarının portföylerinde değerlendirilebilecek gayrimenkullere ilişkin piyasanın arz ve talep taraflarının hukuki ihtiyaçları teknik ve hukuki danışmanlık gerektirmektedir.

Gayrimenkul yatırım fonlarına ilişkin daha fazla bilgi için info@yakut-yakut.av.tr adresinden iletişime geçebilirsiniz.

[1] III-39.1 sayılı Yatırım Kuruluşlarının Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Tebliğ’in 31 ve 32 inci maddelerinde tanımlanan profesyonel müşteriler.